"Loop niet in je eentje rond met geldzorgen!"

Coördinator Kylie Totté

“Ik was een paar dagen ziek. Gewoon even zo’n virus dat langskomt via de kinderen. Je kruipt een paar dagen in bed en veel anders dan wat sapjes drinken en een beetje luisteren naar de radio wil je niet. Ik bedacht me opeens: wát als zo’n periode langer duurt, of je bent chronisch ziek? Je kunt de energie niet opbrengen om meer te doen dan het hoogst noodzakelijke. Je kunt echter je mail en bankzaken niet een paar maanden laten lopen. Vooral niet als je al van een uitkering leeft en niet een spaarrekening achter de hand hebt als buffer. Dat kan een hoop stress opleveren.

 

Stress en pech

Stress door financiële problemen. Hoe beklemmend moet het zijn als je een maandpremie van je zorgverzekering overslaat omdat je kind echt een grotere fiets nodig heeft? Of opeens is de rekening van Vitens hoger omdat er zoiets als precarioheffing bij komt. Je hebt ook goede schoenen nodig of er is andere pech. Passen en meten en hopen dat er niet teveel tegenvallers tegelijk komen. Daar kun je van wakker liggen, toch?

 

Armoede?

Er ligt in Nederland een taboe op het praten over geld, inkomen en schulden. We hebben het vaker in heel algemene termen erover, of we hebben onze mening over anderen klaar. Maar hoe het jezelf raakt, hoe je keuzes maakt, of je blij bent met wat je hebt, of waar je zorgen over hebt, dat is moeilijk. Zijn er mensen arm in Nederland? Is er armoede in Wageningen? Ja! Hadden die mensen hun zaakjes niet wat beter kunnen regelen en niet van die onverstandige keuzes maken? Over het algemeen ‘nee’! Ik vind zo’n oordeel veel te makkelijk, veel te generaliserend. Het hangt heel erg van de situatie af, van je opvoeding, scholing enzovoort.

 

Regels

Als je de pech hebt om van een uitkering te moeten leven, is dat meestal niet je eigen keuze. Je verhongert gelukkig niet, er zijn regelingen voor extra’s, maar om het vol te houden moet je heel goed zijn in passen en meten, digitale vaardigheden hebben en liefst een computer die werkt, op tijd formulieren invullen (als je dat formulier al begrijpt). Er zijn in dit georganiseerde landje erg veel regels. Als je niet de vaardigheden hebt om daar goed mee om te gaan, heb je het lastig.

 

Vraag hulp!

Er wordt in de praktijk vaak pas heel laat hulp gezocht, terwijl toch ook hier geldt: hoe eerder hoe beter. Ik kan alleen maar aanraden om er niet in je eentje mee te blijven lopen.

 

Samen lukt 't!

Wanneer een SchuldHulpMaatje bij je langs komt, maak je kennis met iemand die belangstelling heeft voor je situatie. Hij of zij wil kijken zonder oordeel en meedenken hoe je uit de lastige situatie kunt komen. Het vraagt wel inzet van jezelf, maar hopelijk levert het op dat je de stress en financiële zorgen weer kwijtraakt. Samen lukt ‘t!”

 

 

Kylie Totté

Kylie Totté

shm-logo-slogan-tr